07.01.2022

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Sarıkamış Şehitleri için düzenlenen Kur’an-ı Kerim ve Mevlit Programı’na katıldı

Diyanet İşleri Başkanlığı, Sarıkamış Kazım Karabekir Camii’nde Kars’ta “Sarıkamış Şehitlerini Anma Günü Kur’an-ı Kerim ve Mevlit Programı” düzenledi.

Yatsı namazının ardından salalarla başlayan programda, farklı illerden gelen din görevlileri Kur’an-ı Kerim tilavet etti, Mevlitten bahirler okudu. Diyanet İşleri Başkanlığı İlahi Korosu ilahiler seslendirdi.

Programda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, bugünün Sarıkamış şehitlerinin, şehitlik mertebesine ulaşmalarının 107. yıl dönümü olduğunu ifade ederek, “Şehitler diyarında, şehitlerin torunlarıyla, gazilerin torunları olarak bir arada olmamız ve onların ruhları için okunan hatm-i şeriflerin dualarını yapmak, hayırla yad etmek, ruhlarını şad etmek için bu güzel caminin içerisindeyiz. Cenab-ı Hakk yapmış olduğumuz ibadetlerimizi, okuduğumuz hatm-i şerifleri, dualarımızı kabul buyursun” dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, şehitlik mertebesinin Peygamberlikten sonra en önemli mertebe olduğunu ifade ederek, “Bizler de bu mertebeye ulaşmış olan binlerce şehidimizin anmak için her yıl onların şehitlik mertebesine ulaşmalarının seneidevriyelerinde mücadele ettikleri, şehit oldukları, şehitlik şerbetini içtikleri yerlerde buluşuyoruz. Bu bir vefadır. Bu vefayı her yerde ve her zaman göstermek lazım” diye konuştu.

Şehitlerin mertebelerinin Kur'an-ı Kerim'de ve Sünnette çok açık bir şekilde ortaya konulduğunu hatırlatan Başkan Erbaş, “Kur'an-ı Kerim'de Al-i İmran Suresinin 169 170, 171 hatta 172. ayetlerinde bakınız Rabbimiz şehitlerimizle ilgili ne buyuruyor, “Allah yolunda öldürülenleri sakın ölüler sanma. Bilakis onlar diridirler,Rableri katında Allah'ın, lütfundan kendilerine verdiği nimetlerin sevincini yaşayarak rızıklandırılmaktadırlar.” İşte şehitlerimizin de Allah'ın fazlı kereminden rızıklandırıldıklarını Kur'an-ı Kerim'den öğreniyoruz. Devamında buyuruyor ki Rabbimiz, “Arkalarından kendilerine ulaşamayan (henüz şehit olmamış) kimselere de hiçbir korku olmayacağına ve onların üzülmeyeceklerine sevinirler.” 107 sene önce bu topraklarda binlerce dedemiz şehit oldu, binlerce dedemiz gazi oldu.” ifadelerini kullandı.

Başkan Erbaş, her iki dedesinin de Sarıkamış Gazisi olduğunu dile getirerek, Anadolu’dan Sarıkamış’a savaşmayan, şehit vermeyen, gazisi olmayan hiçbir evin olmadığını kaydetti.

“Bu ruhu çocuklarımıza küçük yaşlardan itibaren aşılamamız gerekiyor”

“Şehitler öyle önemli bir iş yapmışlardır ki, vatan, ezan, namus, bayrak, millet için en değerli varlığı olan canını vermiştir. Bundan daha önemli bir iş olur mu? Yeryüzünde bir insanın bundan daha önemli yapacağı bir iş var mıdır?” diyen Başkan Erbaş, şunları söyledi:

"İstiklal Marşı öyle alelade yazılmış şiir değil bir duadır. Bu duayı bütün gençlerimize öğretmemiz lazım. İstiklal Marşı ezberleme yarışmalarını hiçbir okulumuz ihmal etmemeli, ilkokuldan itibaren ezberletilmelidir. Çocuklara şehitliği, vatan ve bayrak sevgisini anlatan kitaplar okutulması lazım. Askere giderken düğüne gider gibi gidiyorlar. Annesi ardından 'ya şehit olursun ya gazi' diye dua ediyor. Hangi millete nasip olur böyle bir ruh? Bu ruhu çocuklarımıza küçük yaşlardan itibaren aşılamamız gerekiyor. Onların kalplerine ve ruhlarına yerleştirmemiz gerekiyor çünkü bizim dedelerimiz bu ruhla şehit, bu ruhla gazi oldular."

“Her zaman dualarımızla güvenlik güçlerimizin yanındayız”

Mehmetçiğin ve güvenlik güçlerinin her yerde vatan için seferber olduğunu dile getiren Başkan Erbaş, "Bugün şanlı ordumuz vatan savunmasında belki onlar gibi dış düşmanlarla cephelerde savaşmadılar ama bugün yine o dış düşmanların desteklemiş olduğu, maşaları terör örgütleriyle yıllardır savaşıyor. Allah onlardan razı olsun. Allah onlara güç kuvvet versin. Her zaman dualarımızla güvenlik güçlerimizin yanındayız. Dua en büyük güçtür. Rabbim maddi olarak da manevi olarak da güçlü olmayı milletimize nasip eylesin." şeklinde konuştu.

Programda İl Müftüsü Yusuf Eviş, şehitler için okunan 107 bin hatmin duasını yaptı.