13.05.2024

19. Cemil AKPINAR (2002-2003)

1952 Yılında Posof’ta (Ardahan) doğdu.

İlk öğrenimini köyünde, orta ve lise tahsilini parasız yatılı olarak Erzurum İmam-Hatip Lisesi’nde tamamladı (1972).

İlk memuriyetine İmam-Hatip olarak 1972 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı emrinde Denizli’nin Honaz Nahiyesi Hisar Camii’nde başladı, bu görevi Kars Merkez Halit Paşa Camii’nde yürütürken Kars Alp Aslan Lisesi’nden de mezun oldu (1975).

1975 - 79 yıllarında parasız yatılı olarak okuduğu Konya Yüksek İslam Enstitüsü’nden mezun olduktan sonra Diyanet İşleri Başkanlığı’nca yapılan sınav sonucunda Kars’ın Posof İlçesi Müftülüğü’ne atandı (1979). Bu görevde iken adı geçen başkanlığın İstanbul / Haseki Eğitim Merkezi’nde 3. Dönem Hizmet İçi İhtisas Kursu’nu başarıyla bitirdikten sonra memuriyetten müstafi oldu (1983); çünki yüksek öğrenimi esnasında yöneldiği elyazmalarına dayalı ilmi çalışmalarını geliştirmeye fırsat bulabileceği bir görev yeri verilmemişti.

İstanbul’da İslam Konferansı Teşkilatı’na1 bağlı “İslam Tarih Sanat ve Kültürü Araştırma Merkezi”nde (İRCİCA) elyazmaları ve ilimler tarihi araştırma uzmanı olarak çalıştı (1983 –1990 ve sonra 1992 yılında toplam 7 yıl 10 ay). Adı geçen merkez tarafından gönderildiği Mısır’da iki ay müddetle Kahire ve Ezher Üniversiteleri ile İskenderiye Belediyesi kütüphanelerinde elyazmaları konusunda araştırmalar yaptı (1985). Bu merkezde iki uzman arkadaşıyla birlikte yaptığı çalışmalardan bazıları yayımlanmıştır.

1991 yılında çağrıldığı Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi’nde bilgisayara yüklenen Türkiye kütüphanelerinde mevcut elyazmalarının tanıtım fişlerini tashih etmekteyken bu yıl sonunda Diyanet İşleri Başkanlığı emrinde resmi hizmete yeniden döndü: İstanbul’un Adalar (1991), Kadıköy (1995) ve Ümraniye (1998) ilçelerinde Vaiz ve Marmara Bölge Vaizi (2002), daha sonra Sarıkamış (Kars) ve Otlukbeli (Erzincan) ilçelerinde Müftü olarak görev yaptıktan (2002) sonra emekliye ayrıldı (2003).

Diyanet İşleri Balkanlığı’ndaki resmi göreviyle birlikte 1991 - 2001 yılları arasında Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi’nde araştırmacı yazar ve redaktör olarak çalıştı, bu vakfın çıkardığı İslam Ansiklopedisi’nde yazımını ve ilmî redaktesini tamamladığı çok sayıda madde yayımlanmıştır.

Memuriyeti esnasında adı geçen başkanlık tarafından yürütülen Hac Organizasyonu’nda iki defa Tercüman, iki defa da Kafile Başkanı olarak görev yaptı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı’nın desteğiyle İRCİCA tarafından bu ülkenin başkenti Bakû’de düzenlenen Kafkaslarda Uluslararası 1. İslam Medeniyeti Sempozyumu’na katılıp ‘‘Fethullah-i Şirvânî: Hayatı ve Eserleri’’ başlıklı bir tebliğ sundu ( 9 – 11 Aralık 1998).

İslam ilimleri tarihi ve elyazma kitaplar konusunda özgün bir mütahassıs olarak bazı önemli kitapların tahkiki çalışmalarına devam etti. 22 Şubat 2023 tarihinde İstanbul’da vefat etti.